Pysy hengissä vielä tämä päivä

näytelmä
draama
pienelle ryhmälle (2-5 näyttelijää)
suomi

Esitysoikeudet Suomessa:
Markus Pyhältö (markus.pyhalto@agencynorth.com)

Kansainväliset oikeudet:
Vili Maunula (vili.maunula@agencynorth.com)

Tilaa teksti

Pyytämällä teoksen vakuutat tekstipyyntösi olevan teatterituotannon suunnittelua varten ja suostut tietosuojakäytäntöihimme, jotka löydät täältä.
Pysy hengissä vielä tämä päivä

Teoksesta

PYSY HENGISSÄ VIELÄ TÄMÄ PÄIVÄ
Joko sinulla on diagnoosi?

On äiti, joka yrittää pelastaa tyttärensä.
On sairaanhoitaja, joka haluaa pelastaa maailman.
On tyttö, jonka tulevaisuus on arvoitus.

Pysy hengissä vielä tämä päivä on ajankohtainen puheenvuoro mielenterveyspalvelujen alasajon inhimillisistä seurauksista. Rankkaa aihettaan myös absurdin humoristisesti lähestyvä esitys leikkaa nopeasti tyylilajista toiseen ja ravistelee rohkeasti mielenterveysongelmiin liittyviä tabuja ja luutuneita ennakkokäsityksiä. Saako hulluudelle nauraa? Onko epänormaalia olla ”normaali” valtiossa, jossa joka viides alle 20-vuotias on joutunut turvautumaan mielenterveyspalveluihin?

19-vuotias Modesty ei koskaan uskonut, että näin voisi käydä hänelle. Kun julkiset paikat muuttuvat painajaisiksi ja valvottujen öiden taustalla etäinen ääni huutaa apua, ei entiseen ole paluuta. Modestyn äiti vaistoaa asioiden olevan hullusti, mutta keinot ovat vähissä. Epätoivoinen teko vie Modestyn sairaalaan. Hänelle selviää, millaista mielenterveyspalvelujen asiakkaan elämä on Suomessa vuonna 2013: inhimillinen yhteys on jokseenkin poikki, psyykenlääkkeiden sivuvaikutukset arvaamattomia eikä terapia todellakaan tarkoita sitä, että Woody Allen makaa nahkasohvalla tilittämässä eksistentiaalisista ongelmista.

Samaan aikaan mielisairaalan psykiatrinen sairaanhoitaja Eeva on totaalisen turhautunut työhönsä, jossa ihmiset ovat muuttuneet numeroiksi. Eevan aloitteet ihmisläheisemmästä hoidosta eivät saa ymmärrystä sen enempää lääkäri Miettiseltä kuin Eevan omalta perheeltä. Kun Eeva ja Modesty kohtaavat sairaalassa, Eeva tajuaa, että hänen on tehtävä valintansa sairaalan kyynisten rutiinien ja tytön pelastamisen välillä.

Tuotantoja

09/2013
Suomen Kansallisteatteri
Pysy hengissä vielä tämä päivä
Marina Meinander, Kirsi Porkka