Kevätjuhla

näytelmä
draama
isommalle ryhmälle (6+ näyttelijää)
suomi

Esitysoikeudet Suomessa:
Markus Pyhältö (markus.pyhalto@agencynorth.com)

Kansainväliset oikeudet:
Vili Maunula (vili.maunula@agencynorth.com)

Tilaa teksti

Pyytämällä teoksen vakuutat tekstipyyntösi olevan teatterituotannon suunnittelua varten ja suostut tietosuojakäytäntöihimme, jotka löydät täältä.
Kevätjuhla

Teoksesta

Kevätjuhla sijoittuu 1990-luvun viimeiseen vuoteen, aikaan jolloin videonauhurit vielä toimivat eivätkä aikuiset oikein osanneet käyttää tietokonetta – ainakaan yhtä hyvin kuin lapset. Se tapahtuu vanhassa, kunnianarvoisassa koulurakennuksessa, joka toimii yläasteena. Se on päältäpäin katsoen aivan tavallinen koulu – korkeintaan pientä ihmetystä saattaa herättää sen vuosikymmeniä jatkunut perinne esittää Peter Pan jokavuotisena kevätnäytelmänä.

Nyt koulu on kuitenkin kriisissä. Käytävillä kiertää huhu, jonka mukaan biologianopettaja Heikki on käyttänyt oppilastaan Timoa hyväkseen. Opettajat ja koulun johto ovat tähän asti jättäneet juorun omaan arvoonsa, mutta nyt huhun molemmat osapuolet ovat kadonneet, juuri kevätjuhlan aattona. Joukko opettajia kokoontuu koulusihteerin johdolla selvittämään asiaa. He tahtovat ratkaista sen sisäisesti, jottei kouluun kohdistuisi epämiellyttävää huomiota. Kiire kuitenkin painaa: kadonneen pojan vanhemmat ovat uhanneet soittaa poliisille, elleivät opettajat löydä häntä puoleenyöhön mennessä.

Roskiksista löytyneitä kondomeja, epämääräisiä näköhavaintoja ja muita johtolankoja piisaa, mutta ne eivät asetu mielekkääksi kokonaisuudeksi. Lisäksi joku tuntematon taho kylvää koululle videonauhoja, joiden rakeiset kuvat vihjaavat, ettei kyse ole vain Timosta ja Heikistä, vaan laajemmasta ilmiöstä. Vain vanha koulusihteeri Elisa tuntuu tietävän, millaiselle perustalle koulu on rakennettu.

Kevätjuhla on näytelmä syyllisyydestä, vallasta, itsepetoksesta, suojelunhalusta ja luonnonvoiman kaltaisesta himosta. Se on kertomus aikuiseksi kasvamattomista aikuisista sekä nuorista, jotka varttuvat näiden aikuisten keskellä – maailmassa, jossa sadut ja todellisuus ovat yhtä.