The Curious Incident of the Dog in the Night Time

Yöllisen koiran merkillinen tapaus
näytelmä
draama, lapset & nuoret
isommalle ryhmälle (6+ näyttelijää)
englanti

suomi: Yöllisen koiran merkillinen tapaus (Aino Piirola)

ruotsi: Den besynnerliga händelsen med hunden mitt i natten (Ulf Peter Hallberg)

ruotsi: Den besynnerliga händelsen med hunden om natten (Anna Simberg)

Esitysoikeudet:
Vili Maunula (vili.maunula@agencynorth.com)

Tilaa teksti

Pyytämällä teoksen vakuutat tekstipyyntösi olevan teatterituotannon suunnittelua varten ja suostut tietosuojakäytäntöihimme, jotka löydät täältä.


Teoksesta

Seitsemän Olivier-palkintoa Englannissa kahmaissut Yöllisen koiran merkillinen tapaus on näytelmä 15-vuotiaasta amatöörisalapoliisista Christopher John Francis Boonesta, joka tutkii naapurin koiran merkillistä kuolemaa. Christopher on tässä työssään elementissään, sillä hän on luonteeltaan erittäin tarkka yksityiskohdista. Mutta lievästi autistisena hän on samalla paljon heikompi ihmistenvälisessä sosiaalisessa kanssakäynnissä.

Dekkarin tavoin etenevä Yöllisen koiran merkillinen tapaus on mysteerinäytelmä ja selviytymistarina. Naapurin koiran kohtalon arvoitusta ratkoessaan Christopher uskaltautuu ensimmäistä kertaa omaa kotikatuaan etäämmälle ja kosketuksiin vieraiden ihmisten kanssa. Tutkimusten edetessä myös hänen omaa elämäänsä varjostanut mysteeri alkaa pikkuhiljaa paljastumaan.

Tuotantoja

10/2021
Helsingin Kaupunginteatteri
Den besynnerliga händelsen med hunden om natten
Mark Haddon, Simon Stephens, Anna Simberg

Christopher on 15-vuotta ja hän näkee ja kokee ympäröivän maailman eri tavalla kuin toiset. Hän tietää kaiken ulkoavaruudesta ja osaa luetella alkuluvut lukuun 7057 asti, mutta hän ei suostu syömään keltaista tai ruskeaa ruokaa. Kun naapurin koira löytyy tapettuna, hän päättää selvittää, kuka on syyllinen. Isän kieltämä salapoliisityö vie hänet ensimmäistä kertaa matkalle omaa kotikatua pidemmälle ja pian salaisuus toisensa jälkeen alkaa paljastua.

Koskettava draama on Jussi-palkitun Paavo Westerbergin ensiohjaus Lilla Teaterniin. Se on riemastuttava tarina pojasta, joka osoittautuu rohkeammaksi kuin kukaan olisi uskonut.

Mark Haddonin valloittava romaani on ollut suurmenestys maailmalla. Myös kirjasta dramatisoitu näytelmä sai loistavan vastaanoton, se voitti ennätykselliset seitsemän Olivier-palkintoa, niiden joukossa valinta vuoden parhaaksi näytelmäksi.

09/2015
Wasa Teater
Den besynnerliga händelsen med hunden om natten
Mark Haddon, Simon Stephens, Anna Simberg

Christopher Boone kan alla världens länder utantill, alla huvudstäder och alla primtal upp till 7507. Han ogillar beröring och talar alltid sanning.

En natt hittar han grannens hund brutalt dödad. Han vill utreda dödsfallet och hamnar då i flera utmanande och obehagliga situationer.Han lär sig mycket om omvärlden, sig själv och sin familj.Också hans närmaste påverkas och förändras.

En tankeväckande berättelse som tränger in i en ung människas annorlunda och okända, men resursstarka inre.
• Baserad på en mångfaldigt prisbelönt roman av Mark Haddon
• Urpremiär på London National Theatre år 2013
• Utsedd till årets viktigaste pjäs av Time Magazine år 2014
• Utsågs till Best New Play vid brittiska Oliver Awards.

09/2014
Tampereen Työväen Teatteri
Yöllisen koiran merkillinen tapaus
Mark Haddon, Simon Stephens, Aino Piirola

Kun teini-ikäiset esittelevät itsensä, he kertovat vain etunimensä. Mutta Christopher on tarkka yksityiskohdissa: hän on Christopher John Francis Boone, matemaatikko, jolla on käyttäytymisvaikeuksia. Laskukoneen lailla ajatteleva poika menee ihmisten kanssa helposti jumiin, sillä tunteita hän ei osaa lukea lainkaan. Eikä huomata vanhempiensa salaisuuksia.

Lievästi autistinen Christopher ryhtyy selvittämään naapuritalon Wellington-koiran surmaa. Merkillistä kyllä, vain Christopher haluaa saada tekijän kiinni. Ratkoessaan arvoitusta hän uskaltautuu ensi kertaa omaa kotikatuaan etäämmälle ja juttusille vieraiden kanssa. Tutkimusten edetessä poika tulee samalla paljastaneeksi omaa elämäänsä varjostaneen mysteerin.

Dekkarin tavoin etenevä draama on mysteerinäytelmä ja selviytymistarina. Kirjailija Mark Haddon luonnehtii blogissaan sen kertovan ”erilaisuudesta, ulkopuolisuudesta sekä maailman näkemisestä yllättävällä ja paljastavalla tavalla”.

Moninkertaisesti palkittu bestseller-romaani julkaistiin sekä aikuisten että nuorten kirjana. Viime vuonna Lontoon National Theatren kantaesitys ylsi ennätykselliseen menestykseen – Britannian teatterimaailma valitsi sen vuoden parhaaksi näytelmäksi sekä ykköseksi myös kuudessa muussa palkintokategoriassa (Olivier Awards).