Suhteellisen vapaata

näytelmä
komedia
pienelle ryhmälle (2-5 näyttelijää)
suomi

Esitysoikeudet Suomessa:
Markus Pyhältö (markus.pyhalto@agencynorth.com)

Kansainväliset oikeudet:
Vili Maunula (vili.maunula@agencynorth.com)

Tilaa teksti

Pyytämällä teoksen vakuutat tekstipyyntösi olevan teatterituotannon suunnittelua varten ja suostut tietosuojakäytäntöihimme, jotka löydät täältä.
Suhteellisen vapaata

Tuotantoja

06/2024
Puotilan kesäteatteri
Suhteellisen vapaata
Riikka Suominen, Aino Pennanen

Nelikymppiset Klaara ja Ilmari ovat olleet parisuhteessa kuusi vuotta. He ovat avioituneet, asuvat yhdessä ja heillä on kotona pieni lapsi. Kaikki on periaatteessa hyvin. Klaara on kuitenkin totaalisen kyllästynyt parisuhdeseksiin Ilmarin kanssa, minkä hän näkee synonyyminä lähinnä työlle ja velvoitteille. Klaara haluaa pysyä parisuhteessa Ilmarin kanssa, mutta kuitenkin toteuttaa seksuaalisuuttaan. Klaara ja Ilmari kokeilevat parisuhdeterapiaa, mutta se ei tuota tuloksia. Lopulta Klaara ehdottaa Ilmarille avointa suhdetta, jossa kumpikin saa harrastaa seksiä muiden kanssa. Klaara ja Ilmari päättävät avata parisuhteensa ovet muillekin ihmisille, ja katsoa mitä tapahtuu. Heillä on vain yksi sääntö: kumpikaan ei rakastu muihin.

09/2023
Tampereen Työväen Teatteri
Suhteellisen vapaata
Riikka Suominen, Aino Pennanen

– Haluaisitko aloittaa kanssani ranskalaisen sivusuhteen?

Klaara rakastaa Ilmaria mutta ei parisuhdeseksiä. Se tuntuu samalta kuin äänestäminen, hammaslangan käyttö, kuittien säästäminen tai lisukesalaatin syöminen: järkevältä, kunnolliselta, velvoittavalta. Parisuhde on tappanut seksin Klaaran ja Ilmarin väliltä. Kun terapiastakaan ei ole apua, Klaara ehdottaa radikaalia vaihtoehtoa: avointa suhdetta.

– Mä tapaan reilu nelikymppisen brittimiehen sen hotellihuoneessa. Kätevää, meidän ei tarvitse nähdä enää koskaan.

Klaaran omaatuntoa ei kolkuta. Ilmari ei vastustanut, pikemminkin innostui. Heillä on lapsi. He rakastavat toisiaan. Miksi erota ja rikkoa kaikkea tärkeää? Jotain piti silti tehdä, koska halut olivat hiipuneet. Olisiko aika hullutella?

Suhteellisen vapaata on dramatisointi Riikka Suomisen menestyskirjasta. Viihdyttävä ja ajatuksia herättävä komedia kertoo yhden avoimen suhteen tarinan. Kuinka siinä lopulta kävi?