Pikku naisia

näytelmä
draama
isommalle ryhmälle (6+ näyttelijää)
suomi

Esitysoikeudet Suomessa:
Markus Pyhältö (markus.pyhalto@agencynorth.com)

Kansainväliset oikeudet:
Vili Maunula (vili.maunula@agencynorth.com)

Tilaa teksti

Pyytämällä teoksen vakuutat tekstipyyntösi olevan teatterituotannon suunnittelua varten ja suostut tietosuojakäytäntöihimme, jotka löydät täältä.
Pikku naisia

Tuotantoja

03/2023
Turun Kaupunginteatteri
Pikku naisia
Louisa May Alcott, Satu Rasila

Luo oma maailmasi

Rakastettu tarina tytöistä, jotka eivät epäröi etsiä omaa polkuaan. Uusi sovitus klassikosta seuraa Marchin perheen eri tavoin luovien sisarusten elämää iloineen ja suruineen.

Tytöt, sisaret, taiteilijat, oman tiensä kulkijat… Jo (Mustanoja), Meg (Havukainen), Beth (Airola) ja Amy (Hämäläinen) kutsuvat sisään luovaan, hauskaan ja rakastavaan maailmaansa, jota pyörittävät naiset, sillä Yhdysvalloissa 1860-luvulla käytävä sisällissota on jättänyt Marchin perheen pärjäämään ilman isää. Elämänjanoiset sisarukset rakentavat haluamansa todellisuuden ullakolle ja tarinoihinsa. Kodin sallivassa ilmapiirissä heillä on mahdollisuus kokeilla naisilta kiellettyjäkin asioita. Naapurin Laurien liittyminen joukkoon lisää taiteellisten tyttöjen haaveisiin myös ripauksen romantiikkaa. Erilaisista luonteista huolimatta sisarusten välillä on vahva yhteys eikä se horju, vaikka he kohtaavat vastoinkäymisiä, kolauksia ylpeydelle ja kipeän menetyksen. Tytöt uskovat itseensä ja toisiinsa – ja pystyvät mihin vain!

Vetovoima säilyy sukupolvelta toiselle
Lukuisille kielille käännetty tyttökirjallisuuden klassikko Pikku naisia on ikään kuin Louisa May Alcottin autofiktiota suoraan 1800-luvulta, sillä Jon hahmo kuvaa kirjailijaa itseään. Satu Rasilan uusi sovitus katsoo rakastettua tarinaa tämän päivän linssien sävyttämänä, mutta antaa paljon tilaa myös alkuperäiselle. Sini Pesosen ohjauksen keskiössä on tiivis sisarparvi, jossa jokaisella on mahdollisuus kasvaa omaksi itsekseen.

”Olen nähnyt tästä eri elokuvaversioita jo 4 vuotiaasta alkaen 40 kymppiseksi ja eri ikäisenä siinä on syköhdyttänyt minua eri asiat. Joka kerta jokin. Pikku naisissa yhdistyy taide, leikki , mielikuvituksen vapaus ja tyttökulttuuri, joista haluan työryhmän kanssa ottaa kaiken irti. Siihen uusi Satu Rasilan näyttämösovitus ja upea näyttelijäkaarti antavat loistavan mahdollisuuden”, kertoo ohjaaja Sini Pesonen.

Tarinaa meille kertovana poikatyttö Jona nähdään Isla Mustanoja, äidillisenä Megina Katariina Havukainen, hyväsydämisenä Bethinä Anna Airola ja kipakkana Amyna Linda Hämäläinen. Pikku naisten vetovoima ei ole hälvennyt vuosikymmenten saatossa, vaan siitä on tehty useita versioita valkokankaille ja näyttämöille.