Kesäkirja

näytelmä
draama
pienelle ryhmälle (2-5 näyttelijää)
suomi

ruotsi: Sommarboken (Annina Enckell)

Esitysoikeudet:
Vili Maunula (vili.maunula@agencynorth.com)

Tilaa teksti

Pyytämällä teoksen vakuutat tekstipyyntösi olevan teatterituotannon suunnittelua varten ja suostut tietosuojakäytäntöihimme, jotka löydät täältä.


Tuotantoja

03/2023
Kulturhuset Stadsteatern, Ruotsi
Sommarboken
Tove Jansson, Pipsa Lonka, Annina Enckell

Sommarboken skildrar den innerliga vänskapen som varsamt växer fram över generationsgränserna. Den lilla flickan Sophia som är i livets början, har precis fått erfara döden när hennes mamma går bort. Samtidigt är den äldre farmodern i livets slutskede och har hela tiden döden närvarande. Sophia och hennes farmor ser på livet på olika sätt. En av dem ska klara av att leva och den andre ska klara av att dö.

10/2022
Poleenin Teatteri
Kesäkirja
Tove Jansson, Pipsa Lonka

Kesäkirja on täynnä lämpöä, lempeää huumoria ja viisautta. Se on tarina isoäidin ja pienen pojantyttären ystävyydestä. Heitä yhdistää suru. Heidän ympärillään on unelma kesästä saaristossa. Unelma, jota on vaikea vangita.

09/2020
Kuopion kaupunginteatteri
Kesäkirja
Tove Jansson, Pipsa Lonka
01/2020
Lahden Kaupunginteatteri
Kesäkirja
Tove Jansson, Pipsa Lonka
02/2018
Helsingin Kaupunginteatteri
Sommarboken
Tove Jansson, Pipsa Lonka

Från och med den 22 februari 2019 spelar vi igen den omtyckta Sommarboken, som är en av Tove Janssons mest omtyckta böcker. Denna dramatisering gjord av Pipsa Lonka tar fasta på den spirande vänskapen mellan en liten flicka som har livet framför sig och en mycket gammal kvinna som har livet bakom sig. Jessica Grabowsky spelar den lilla flickan Sophia som efter sin mammas död tillbringar somrar på ön tillsammans med sin aningen barska farmor som spelas av Sue Lemström.

Tove Jansson beskriver ön och omgivningen genom att beskriva ljuden som hörs. I föreställningen gör man på samma sätt – ljudet har en central roll när det gäller gestaltaningen av ön, havet och av naturen. Ljudet görs på scenen, synligt för publiken och på det sättet leker de båda skådespelarna fram världen tillsammans med ljuddesignern Hanna Mikander.